هفته گذشته، هوآوی در فهرست تحریم آمریکا قرار گرفت و به همین دلیل بسیاری از شرکت های آمریکایی ارتباط خود را با این شرکت چند ملیتی چینی قطع خواهند کرد. هوآوی که ۳۹ درصد از بازار تجهیزات زیرساخت ارتباطی و ۳۱ درصد از تجهیزات ۲G – 3G – 4G را در اختیار دارد، بیش از یک دهه است که رابطه متزلزلی با آمریکا دارد.
قضیه از وقتی جدی شد که اوایل سال گذشته، تحقیقات وزارت دادگستری آمریکا درباره نقش احتمالی هوآوی در دور زدن تحریم های ایران آغاز شد. این مسئله بهانه ای بود تا آمریکا سرانجام در فروردین ۱۳۹۸ ادعا کرد با بهره گیری از فرآیندهای نظارتی و جاسوسی مخفیانه، اطلاعاتی درباره نقض تحریم ها و فساد بانکی هوآوی یافته است. از طرف دیگر آمریکا، هوآوی را متهم به ارتباط با دولت چین می کند و نگران به خطر افتادن امنیت زیرساخت های شبکه و دسترسی چین به این اطلاعات است.
آتش این تنش وقتی شعله ور شد که در آذر ۱۳۹۷، دولت آمریکا از متحدانش خواست با هوآوی قطع ارتباط کنند و حتی منگ وانژو، مدیر مالی و دختر بنیانگذار شرکت بازداشت شدند. هوآوی همواره ادعاهای آمریکا را رد کرده است، اما رئیس جمهور آمریکا سرانجام تصمیم خود را گرفت و هفته گذشته هوآوی و شرکت های تابعه آن را در فهرست سیاه تجاری ایالات متحده قرار داد.
فرمان دولت ترامپ باعث شد گوگل، بزرگترین شرکت نرم افزاری آمریکا اعلام کند قصد دارد همکاری تجاری خود را با هوآوی قطع کند. عملی شدن تصمیم گوگل به این معنی است که دیگر شاهد بروزرسانی های اندروید روی گوشی های بعدی هوآوی نخواهیم بود. همچنین نسل بعدی گوشی های شرکت موفق چینی به اپلیکیشن های محبوبی مانند گوگل پلی، جیمیل، یوتیوب و مرورگر کروم دسترسی نخواهند داشت.
اگر ارتباط این دو غول فناوری با هم قطع شود، هوآوی از این پس فقط می تواند از نسخه عمومی اندروید استفاده کند و دیگر خبری از سرویس های ویژه گوگل در گوشی های این شرکت نخواهد بود. گوگل اعلام کرده که پشتیبانی از دستگاه های اندرویدی فعلی هوآوی ادامه خوهد داشت.
در حال حاضر بیش از ۲.۵ میلیارد دستگاه فعال اندرویدی در جهان وجود دارد و همه می توانند به پروژه متن باز اندروید (AOSP) به صورت رایگان دسترسی داشته باشند. هوآوی نیز به این نسخه از اندروید دسترسی خواهد داشت، اما مسئله این است که بروزرسانی ها و رفع مشکلات امنیتی را بسیار دیرتر از دیگر رقبای خود دریافت خواهد کرد.
بسیاری از اپلیکیشن های گوگل در چین مسدود هستند و به همین دلیل شاید کاربران چینی خیلی نبود این اپ ها را احساس نکنند، ولی این تصمیم قطعاً بر فروش محصولات هوآوی در بازارهای اروپایی تاثیر خواهد گذاشت. تکلیف بازار آمریکا نیز روشن است؛ از سال گذشته، ترامپ اجازه ورود محصولات هوآوی را به کشور خود نداده است.
گفته می شود هوآوی مدتی است روی سیستم های عامل اختصاصی خود کار می کند تا در صورت عدم پشتیبانی ویندوز و اندروید از محصولاتش بتواند آنها را جایگزین کند. اما آیا کاربران اندرویدی هوآوی به این راحتی از سیستم عاملی که سال ها سابقه دارد و به آن عادت کرده اند، دل می کنند؟
قطع همکاری شرکت های بزرگ آمریکایی فقط به گوگل محدود نمی شود، سه سازنده بزرگ چیپ یعنی اینتل، کوالکام و برودکام نیز به زودی همکاری خود را با هوآوی قطع خواهند کرد. اینفاینئون تکنولوژی (سازنده چیپ آلمانی)، میکرون تکنولوژی و وسترن دیجیتال نیز ارائه تجهیزات به هوآوی را معلق کرده اند. این موضوع ضرر بزرگی برای هوآوی خواهد بود.
سوالی که مطرح می شود این است که آیا مایکروسافت نیز رویکردی مانند گوگل در پیش خواهد گرفت و ویندوز را برای دستگاه های هوآوی تحریم خواهد کرد؟ تا این لحظه مایکروسافت سکوت کرده است.
پیش بینی می شود علاوه بر شرکت های آمریکایی، بسیار از کشورهای متحد این کشور نیز در روزهای آینده موضع مشابهی را در برابر هوآوی اتخاذ کنند.
هوآوی سه شنبه گذشته از گوشی های آنر ۲۰ و آنر ۲۰ پرو رونمایی کرد. این گوشی ها قبلاً تایید گوگل را گرفته اند و مشکلی در زمینه سیستم عامل و نرم افزارهای ویژه گوگل نخواهند داشت.
رن ژنگفی – بنیانگذار هوآوی – در دفتر مرکزی این شرکت با رسانه های چینی درباره اقدام اخیر آمریکا مصاحبه کرده و گفت: «این شرکت از قبل خود را آماده کرده و هسته اصلی فناوری هایش را مصون نگاه خواهد داشت.» او همچنین در صحبت هایش از شرکت های آمریکایی که در توسعه هوآوی نقش داشتند، قدردانی کرده و تاکید کرده هوآوی به چیپ های آنها نیاز دارد. مرد شماره یک هوآوی معتقد است تحریم ها روی برنامه ۵G تاثیر نخواهد گذاشت و دولت ترامپ این شرکت را دست کم گرفته است.
دیدگاه بگذارید