وظیفه حافظه رم یا RAM، نگهداری موقت محاسبات پردازنده و بازگشت سریع آن است تا سیستم مجبور به انجام مجدد تمام محاسبات که باعث افزایش زمان پردازش می شود، نباشد. در نتیجه مقدار این حافظه تاثیر مستقیمی بر ظرفیت و کیفیت عملکرد کامپیوترها و گوشی های هوشمند دارد و یکی از کلیدی ترین مشخصات سخت افزاری هنگام خرید به شمار می رود.
با وجود این آگاهی از اهمیت و تاثیر حافظه رم در سیستم های کامپیوتری، باورهای اشتباه بسیاری درباره نحوه عملکرد و ارتقای این قطعه کلیدی وجود دارد. سوال هایی مثل اینکه آیا می توان از رم های با ظرفیت متفاوت استفاده کرد؟ آیا تمام ماژول های رم باید از یک سازنده باشند؟ و… در این مقاله به ۴ سوال مهم درباره حافظه رم پاسخ می دهیم.
بطور معمول، بیشتر لپ تاپ ها به دو جای کارت رم مجهز هستند و در سیستم های دسکتاپ تعداد این جایگاه ها بیشتر هم می شود. در نتیجه معمولاً حافظه رم کلی این سیستم ها با نصب دو ماژول با ظرفیت مشابه تامین می شود. شاید به همین دلیل هم این باور اشتباه که باید حتماً از دو ماژول رم با ظرفیت یکسان استفاده کنید، شکل گرفته باشد.
آیا می توان از ماژول های با ظرفیت متفاوت استفاده کرد؟ بله، اما شاید سیستم بهترین عملکرد ممکن را نداشته باشد. استفاده از ماژول های هم ظرفیت، هم فرکانس و ساخت یک برند بهتر است، اما دلیل افت عملکرد در نتیجه استفاده از رم های با ظرفیت متفاوت است. عوامل بسیاری در عملکرد نهایی رم موثر هستند و اگر قرار باشد دو ماژول با ظرفیت های متفاوت، عملکرد بهینه ای داشته باشد، باید ولتاژ یکسان داشته و کنترلرهای آنها سازگاری خوبی با یکدیگر و مادربورد داشته باشد. به همین دلیل هم استفاده از رم های یکسان از یک سازنده توصیه می شود. برای مثال اگر یک ماژول ۴ گیگابایت در سیستم داشته باشید، می توانید یک ماژول ۸ گیگابایتی اضافه کرده و آن را در حالت دو کاناله یا flex mode قرار دهید تا مثل دو رم ۴ گیگابایتی در حالت بهینه کار کند. ماژول ۴ گیگابایتی هم در حالت تک کاناله به کار خود ادامه خواهد داد و در کل، سیستم شما ظرفیت و سرعت بیشتری از قبل خواهد داشت، هر چند با استفاده از ماژول های یکسان، به نتیجه بهتری خواهید رسید.
این موضوع درباره فرکانس یا سرعت رم نیز صادق است. رم های شما به صورت پیش فرض سرعت خود را با کمترین فرکانس بین ماژول های نصب شده تطبیق می دهند و رم جدید تنها به اندازه رم قدیمی تر کار خواهد کرد، پس باز هم استفاده از رم های یکسان ارجح است.
این مورد را باید شایع ترین و آزاردهنده ترین دروغ رایج درباره حافظه های رم دانست و دلیل اصلی رواج آن را هم باید در درجه اول گزینه Refresh منوی کلیک راست ویندوز و در درجه بعد برنامه های بهینه ساز عملکرد گوشی یا RAM Boosterها دانست. اگر حافظه رم سیستم شما پُر شده جای نگرانی نیست! آن را خالی نکنید، چون ربطی به بهبود عملکرد ندارد. وظیفه رم خالی بودن نیست، در واقع سیستم عامل و نرم افزارهای شما باید از تمام ظرفیت موجود حافظه رم استفاده کنند و خالی کردن رم با استفاده از یکی از این برنامه های تقویت سرعت سیستم و بهینه سازی حافظه هیچ تاثیری ندارد. در واقع، این کار حتی می تواند باعث کندتر شدن سیستم شما شود، چرا که خالی کردن رم به معنی پاک کردن آن برخی محاسباتی است که توسط سیستم برای دسترسی بعدی در رم قرار داده شده است.
به خاطر داشته باشید حافظه رم مثل هارددیسک یا حافظه های حالت جامد نیست؛ حافظه رم قابلیت انطباق پذیری دارد. اگر ۴ گیگابایت حافظه رم داشته باشید، سیستم دائماً روی همان ۴ گیگابایت فضا اطلاعات را نوشته، خوانده و جایگزین می کند. تمام این اطلاعات هم داده ها یا پردازش هایی هستند که قرار نیست جایی ثبت شوند، چون کار حافظه اصلی یا حافظه، ذخیره سازی اطلاعات سیستم است. بطور خلاصه، داشتن فضای خالی در حافظه اصلی مطلوب است، در حالی که خالی بودن رم نشانه خوبی نیست.
بسیاری از ما این جمله را دیده یا شنیده ایم: «مقدار حافظه رم برای اجرای نرم افزار مورد نظر شما کافی است و نیازی به خرید رم ندارید.» بله، ممکن است مقدار رم برای اجرای نرم افزار کافی باشد، اما به این معنی نیست که نرم افزار نمی تواند سریع تر اجرا شود. بیشتر نرم افزارها به گونه ای طراحی می شوند که درصد بخصوصی از حافظه رم را اشغال کنند؛ در نتیجه هرچه مقدار رم نصب شده بیشتر باشد، حافظه بیشتری در اختیار نرم افزار قرار خواهد گرفت.
تنها به این دلیل که ۶۰ درصد یا درصد کمتری از حافظه رم شما هنگام کار اشغال می شود به آن معنی نیست که به رم بیشتر نیاز ندارید، چون کارکردهای فعلی شما به این مقدار رم نیاز دارد و برای اجرای بهتر نرم افزارها یا افزودن عملکردهای بیشتر، به حافظه رم بیشتری نیاز خواهید داشت. بطورکلی می توان گفت به عنوان حداقل در سیستم های کامپیوتری به ۴ گیگابایت رم نیاز است، هر چند ۸ گیگابایت فضا برای داشتن تجربه کاربری مناسب لازم است. برای گیمرها و کاربران حرفه ای ۱۶ تا ۳۲ گیگابایت رم با سرعت بالا پیشنهاد می شود. برای گوشی های هوشمند هم حداقل به ۲.۵ گیگابایت رم برای اجرای سیستم عامل نیاز است، ۴ گیگابایت برای تمام کاربران کفایت می کند و گیمرها به بیشتر از ۵ گیگابایت رم نیازی نخواهند داشت.
تقریباً همه ما می دانیم کامپیوتر یا گوشی هوشمندمان چقدر رم دارد و وقتی می شنویم کسی از سیستمی با رم بیشتر حرف می زند، ناخودآگاه آن سیستم را سریع تر از سیستم خود تصور می کنیم، اما تنها نکته مهم درباره رم، مقدار حافظه آن نیست. یکی از عوامل بسیار مهم در بررسی عملکرد حافظه رم، فرکانس یا سرعت آن است که در نسل جدید رم های DDR4 بین ۲۳۳۳ تا ۳۰۰۰ مگاهرتز قرار دارد. هر چقدر سرعت رم بالاتر باشد توانایی اجرای پردازش موازی بیشتر و در نتیجه عملکرد بهتری دارد، فقط باید به خاطر داشته باشد که هنگام خرید رم از تطابق فرکانس آن با فرکانس پشتیبانی شده توسط مادربورد سیستم اطمینان حاصل کنید، زیرا اگر یک ماژول رم با فرکانس ۲۰۰۰ مگاهرتز را روی مادربوردی که فرکانس های تا ۱۳۳۳ مگاهرتز را پشتیبانی می کند نصب کنید، از تمام ظرفیت رم خود استفاده نخواهید کرد و در واقع پول اضافی پرداخت کرده اید.
دیدگاه بگذارید